Deel 2: Bescherming tegen water.
Membranen, hydrofoob textiel en andere waterkeringen.
We vinden zo weinig nieuw uit. Daar blijf ik bij. Neem nu al die hypertechnische membranen… eigenlijk hebben die marketeers het warm water opnieuw uitgevonden. We dienen onze wandelschoenen gewoon goed te onderhouden.

Membranen
Laat mij u wat vertellen. Kijk nu, zo’n membraan is al even vernieuwend als een schaap. Wablieft?! Jawel, een schaap. Als het beestje in de wei staat en er komt onweer, dan staat het daar toch ook niet de “verzopen spons” te spelen? Neen, het regenwater raakt de schapenhuid niet. Het wolvet (lanoline) houdt de waterdruppels tegen, die komen er niet door maar rollen er af.

Zoals elke wandelaar weet, komt na regen… zonneschijn (soms). En het schaap, wel dat beest zweet zich dan verrot onder die dikke vacht. Maar het zweet verzwakt zijn huid niet. Neen, het verdampt door het wolvet en de wollige vezels heen.

Membranen werken precies zo. De waterdruppels kunnen er niet door. De minuscule molecuultjes van het zweet (waterdamp) maken van het temperatuurverschil binnen en buiten gebruik om door de beschermlaag te verdwijnen.
Silicone
U kent het, dat synthetische spul dat absolute watervrees heeft en dat we dus hydrofoob of waterafstotend noemen. Je kan de schoen met een lag silicone behandelen. Er komt dan een sterk waterafstotende laag op de schoen te liggen. Maar deze silicone laag is zo dicht als een plastic zak. Er komt niks meer door, geen regen, maar ook geen zweet. Uw voet zit als in een rubber laars en, geloof mij, dat is na enkele km geen pretje.

Nano technologie
Het is waar, in nano technologie maakt men deeltjes zo klein, dat de eigenschappen veranderen. Drastisch veranderen zelfs. Zo kan men super geleiders maken en kan men waterafstotende lagen maken die hun gelijke niet kennen.

Alleen… Nano deeltjes zijn zo klein dat ze gemakkelijk door de huid heen dringen. en niemand weet met zekerheid wat ze binnen in een lichaam allemaal uitspoken. Ook is de grootte van verspoten deeltjes (uit spuitbussen) aan banden gelegd. In de meeste producten zijn geen nano deeltjes niet te determineren, laat staan te tellen. Nanodeeltjes hebben ook de neiging om samen te kliederen en klompjes te vormen. Het zijn dan geen nanodeeltjes meer. Meestal zal een fabrikant van een onderhoudsproduct ook zeggen dat zijn product “nano-technologie” bevat of er op gebaseerd is. Een mooi rookgordijn om de klant ongemerkt een rad voor ogen te draaien.
Natuurlijke materialen
We vinden ze niet uit. (of had ik dat al gezegd?) Doe ook geen moeite, gebruik wat de natuur geeft.
Vet
Ons schaap, herinnert u zich, is beschermd door het wolvet, ook wel lanoline genoemd. Het heeft de neiging om sterk door te dringen in de bovenste laag van de huid en deze soepel te houden. De geneeskunde gebruikt het o.a. tegen striemen en kloven.

Oliën
Veel oliën houden niet van water. Wel hebben ze een sterk indringend vermogen en houden vezelig materiaal soepel en sterk. We gebruiken ze om onze huid te voeden en soepel, zonder rimpels of barstjes te houden. De Russen kenden deze truuk reeds en drenkten hun berenhuiden per paar (“juchten” in het Russisch) in berkenteerolie. Het geoliede juchtleer was uiterst soepel, zeer sterk, bijzonder waterafstotend en ademend. Een membraan avant-la-lettre dus.

Was
Planten weten het wel. Kijkt u maar eens naar de bladeren van de Carnauba palm. Daar zit een natuurlijk waslaagje op dat hyper waterafstotend is. De bladeren dienen zelfs als dakbedekking bij tropische regenval. Maar ook bladeren moeten ademen. Natuurlijke was staat toe dat waterdamp door de waslaag gaat (diffunderen) maar verhindert dat waterdruppels indringen. De nieuwerwetse synthetische membranen doen dus eigenlijk niks nieuw.

Het traditionele recept
Het leer van de huiden was van heel groot belang voor onze voorouders. Het leer beschermde ze, hield hun warm en droog. Leer was (en is) een kostbaar goed. De levensduur zo lang mogelijk maken kreeg dus een hoge prioriteit. Door wolvet, oliën en wassen te mengen konden ze een pasta voor leeronderhoud maken met ongeëvenaarde kwaliteiten. Het leer verkreeg een lange levensduur, was soepel, waterdicht en bleef ademend.
De oliën dringen diep door tot de onderste lagen van het leer. De vezels en vezelbundels blijven soepel en de sterke collageenverbindingen van het looien blijven bewaard.
Het wolvet nestelt zich in de bovenste laag van het leer. Het houdt er de vezels sterk en soepel zodat het leer niet kraakt, barst of scheurt.

De wassen vormen een laagje bovenop het leer. Door de kristalstructuur en het waterafstotend karakter houdt de waslaag het water en de waterdruppels tegen. Waterdamp, van het zweet kan echter (door diffusie) doorheen de waslaag naar buiten.
Het resultaat van deze traditionele leerbescherming is een ademend sterk leer dat bijzonder waterafstotend is.
Het belang voor uw voeten
Buitenmensen weten het wel: droge voeten zijn gezonde voeten. We moeten dus het buitenvocht (regen) tegenhouden en het binnenvocht (zweet) met mate afvoeren.

Leren schoenen hebben veel voordelen indien ze keurig onderhouden zijn. De vocht regulerende werking van het leer zorgt voor een gezonde omgeving voor onze voeten. De huid van de voet vaart er wel bij en we vermijden letsels zoals blaren. Maar een gezonde huid zal ook weten te verdedigen tegen schimmels en bacteriële infecties.
Bron: www.siegolbelgium.be
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.