deel 1
Als wandelaar, zijn uw wandelschoenen u zeer dierbaar. U wilt een duurzaam onderhoud van wandelschoenen.
Maar hoe doet u dat nu?
In deze reeks geven we u de beste tips voor een duurzaam onderhoud van uw wandelschoenen.
U krijgt informatie over:
- Soorten wandelschoenen.
- Materialen gebruikt in wandelschoenen.
- De natuurlijke onderhoudsproducten.
- Het ideale onderhoud voor Uw schoen.
Dus: “Er was eens…

Soorten wandelschoenen.
Een schoen is een schoen.
Fout. Er zijn veel soorten schoenen maar gelukkig is er een begrijpbare indeling van wandelschoenen. Ze komt uit Duitsland en belangrijke fabrikanten volgen ze.
De indeling deelt wandelschoenen op in categorieën, afhankelijk van het gebruik van de schoen. Handig als u wandelschoenen wilt kopen, u bedenkt wat u met de schoen wilt doen en zoekt in de overeenkomende categorie.
Categorie A: lichte wandelschoenen
Deze lichte schoen is ook te vinden onder de benamingen: Lifestyle, All-terrain, Travel. Het is de schoen voor tochten, met een dagrugzak, op goed begaanbare wegen. Zeg maar: bos, weiland en aangelegde paden. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze schoen is een buigzame zool. Uw voet moet op dit soort wegen kunnen “afrollen” waarbij de schoen flink plooit ter hoogte van de bal van de voet.

Categorie B: Trekking- en bergschoenen
Met een categorie B heeft u een alleskunner en bewandelt u de goed aangelegde bergpaden. Meestal heeft deze schoen een hoge schacht die de enkels omvat en steunt. De neus van deze schoen en de hak bieden een deugdelijke bescherming.
De trekking- of bergschoen laat langere tochten toe met een matige bepakking.

Categorie C: Zware trekkersschoen
Het hooggebergte is waar deze schoen hoort te zijn. Hij geeft de voet een stevig onderkomen bij lange trektochten met een zware bepakking. De schoen heeft bescherming aan neus en hak. Hij geeft een grote stabiliteit bij ruig terrein, weg van de aangelegde paden. De zool van deze schoen is stijf. Hij buigt niet maar gedraagt zich als een plankje onder de voet.

Categorie D: Klimschoenen
Dit exemplaar, ook hoog-alpine schoen of stijgijzervaste-schoen genoemd, vindt u bij de die-hards die een expeditie ondernemen. De categorie D schoen biedt de mogelijkheid om stijgijzers te monteren tijdens de zwaardere bergtochten en bij klimmen. Gebruik deze schoen niet op asfalt, uw zool zal op deze ondergrond snel slijten en de stijfheid van de schoen verhindert een soepel afrollen van uw voet. Gebruik voor de aanlooproutes een categorie A of B schoen.

Materialen voor wandelschoenen
Leer (zowel full grain, top grain, nubuck als daim)
Leer is een duurder materiaal vanwege de vele menselijke ingrepen gedurende het productie- en verwerkingsproces. In wezen zal een goedkopere schoen meer synthetisch materiaal bevatten. Maar dit is niet altijd zo. Schoenen die niet in Europa zijn gemaakt, genieten namelijk van een belangrijk financieel voordeel als ze voor meer dan 50% uit leer bestaan: de invoertaks gaat dan van 20% naar 9,5%.

Zonder behandeling neemt leer gretig vocht op. Dit is een interessante eigenschap die men graag als “ademend” beschrijft.
Het vocht (zweet) van de voet wordt opgenomen en zoekt een weg door het leer naar buiten, waar het verdampt. Aangenaam droge en frisse voeten dus.
Maar het leer neemt ook vocht van buiten (regen) op, waardoor u in natte omstandigheden wel eens zompige voeten zou krijgen. Leer vraagt dus om een extra behandeling die het vocht enkel in één richting doorlaat.
Textiel (waaronder de mesh, non-woven en synthetische membranen)
Enerzijds is er de ontwikkeling van steeds fijnere synthetische vezels. Anderzijds zijn er de high-tech weeftechnieken. De combinatie levert een verrassend 3D-mesh weefsel. Hierbij kan de binnenkant superzacht zijn terwijl de buitenkant een hoge mechanische sterkte kent. Ideaal dus voor wandelschoenen. Alhoewel,… deze weefsels zijn op zich niet waterdicht.

De ontwikkeling van waterafstotende en ademende membranen, vanaf de jaren 70, bracht redding. Commercieel heeft het bedrijf Gore® een flinke voorsprong genomen op de concurrenten en is het Goretex® membraan een begrip geworden.
Maar hoe werkt zo’n membraan eigenlijk? (volgens de Goretex® technologie)
Bij de productie van het membraan verstrekt men een film van PTFE (Teflon®) tot een 25µ dun vlies. Door het verstrekken komen er gaatjes (microporiën) in het vlies te zitten. Deze gaatjes zijn 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel maar 700 keer groter dan een molecule waterdamp. Het vocht van zweet kan dus gemakkelijk door het vlies naar buiten, terwijl regendruppels geen kans krijgen door het membraan te komen. Het membraan wordt op een drager gehecht, meestal een textiel dat voor de sterkte zorgt.

Ook aan membranen is er een negatieve kant. Naast vocht (zweet) komt er van onze voeten ook vetstof. Samen met stofdeeltjes uit de omgeving kan dit het membraan verstoppen. Een regelmatige reiniging is dus een noodzaak.
Rubber (meestal synthetisch rubber)
Natuurrubber kan slechts voor 33% aan de vraag naar rubber voldoen. De ontwikkeling van synthetische rubbers is hierdoor in een stroomversnelling gekomen. Er is keuze uit tientallen synthetische rubbers, met telkens verschillende eigenschappen. Als materiaal voor zolen is er dus voldoende keuze om de zool perfect af te stemmen op het gebruik van de schoen.


Het nadeel van rubber is echter dat het niet bijzonder slijtvast is. Toch wel een belangrijke eigenschap voor een schoenzool
Kunststoffen (PU, EVA e.d.)
Voornamelijk EVA heeft het in de schoenindustrie gemaakt. EVA (Ethyl Vinyl Acetaat) is een kunststof die slijtvast is, UV bestendig, isolerend, waterbestendig, zeer goed lage temperaturen verdraagt,…

Een perfect materiaal zou u denken. Maar herinnert u: mirakels bestaan niet. EVA is niet te recycleren. De aard van het materiaal laat hergebruik niet toe. EVA draagt dus met zijn volle gewicht bij aan de afvalberg.
Bron: www.siegolbelgium.be
Webshop : https://leerambacht.be/product-categorie/onderhoudsproducten/