Wedstrijd voor de beste schoenenpoetser in Brussel

De media was er, dus heeft u het waarschijnlijk ergens gezien of gehoord. De wedstrijd voor beste schoenenpoetser van Europa vond plaats in Brussel.

Hervé Tadja
Hervé Tadja with his Siegol shoe-shine-box (©2018 Tecomm )

En dan vraagt u: Hoe komen ze er bij?

Wel, eenvoudig: even terug in de tijd gaan. Ze hebben bestaan, ook in onze contreien. Schoenenpoetsers om den brode. En denk daarbij niet aan een armoedzaaier onder een brug. Neen, een schoenenpoetser kan het aardig voor elkaar hebben. Je kan hem vinden op markten, in winkelstraten, in hotels,… Maar je vindt hem ook in zijn eigen winkel of verbonden aan een barbier of schoenhersteller.

Toegegeven. Dezer dagen moet je goed zoeken naar de schoenenpoetser. Zo is er in België, behalve Marcello Faraggi, geen te vinden. Ik weet er eentje in Duitsland zitten en drie in Italië, twee in Spanje, een enkele in Frankrijk…

Giacomo Palombi - Mastro Ciabattino
Giacomo Palombi – Mastro Ciabattino (©2018 Tecomm )

Het zijn fiere mensen. Ze zijn trots op hun ambacht en hun kunnen. Om dat te bevorderen is er een wedstrijd ingericht. Als ambachtelijk fabrikant van schoenpoets steunt SIEGOL dit evenement. We noteren: 2018 -eerste wedstrijd voor de Europese Schoenenpoetser. De wedstrijd ging door in Brussel, in de Koninklijke Galerijen nog wel.

Zij die er vorige zaterdag gingen shoppen kregen aan het Vaudeville Theater een verrassing: een podium waarop je de ganse dag uw schoenen kon laten poetsen. De toeloop was groot.

Thomas Ganick
Thomas Ganick – Mein Schuhputzer Frankfurt (©2018 Tecomm )

Het lijkt een aangeboren eigenschap te zijn. Een schoenenpoetser is een babbelaar. Hij moet het uitleggen tijdens het poetsen, over alles en nog wat. En over zijn schoenpoets en uw schoenen natuurlijk. In Brussel ging dat al eens stroef wegens het taalverschil tussen een Madrileen en een Brusseleir. Zo kwam het dat meerdere keren het gezelschap schoenenpoetsers een lied inzette en de toeschouwers wist mee te lokken in een refrein. Zo kon de brave man het in eigen taal toch nog uitleggen.

Angelo Gregorio
Angelo Gregorio (©2018 Tecomm )

En ik moet toegeven, al doe ik het niet om den brode, schoenenpoetser zijn, is leuk. Je kan eventjes mediteren. De geur van bijenwas en oliën laat u wegdromen naar lang vervlogen tijden. Eventjes terug wat nederigheid na een opgefokte werkdag. Ik doe het graag.

Siegol Palmwax
Siegol Palmwax (©2018 Tecomm )

Een reactie achterlaten