Dichtrijgen

Deze site gaat over onderhoud van leder en schoenen en daar hecht ik veel belang aan. Maar iets moet me van het hart en dat gaat over het dichtrijgen van schoenen.

Nog heel wat te leren zo blijkt.

Wie in een schoenwinkel werkt maakte het mee. De schoenenvloer onderging het allemaal lijdzaam. Ik heb het over de klanten die een nieuw paar schoenen passen. Daarbij vertikken ze het de veters tot het bovenste gaatje dicht te rijgen. Er komt een slonzige knoop bovenop en zie: Met een gapende 1-2 cm tussen de bovenste gaatjes schuifelen ze welgeteld één meter over en weer en beweren dat de schoenen uitslippen. Wel, daar erger ik mij nu aan.

fout gerijgd

 

Met gewoon boerenverstand weten we het al: een schoen die niet keurig is dichtgemaakt, zit niet goed. De schoen kan de voet niet passend omsluiten en vasthouden. De schoen zal onherroepelijk bewegen over de voet. En die beweging begint altijd bij de hiel. U vraagt nu misschien: “Wie rijgt zijn schoen niet keurig dicht?” Wel, het komt meer voor dan u denkt en niet alleen in uw winkel.

U herkent uzelf?

Voor zij die in deze blog zichzelf tegenkomen, laat mij toe u te zeggen: Gaat u schoenen passen, rijg ze dan keurig dicht. Begin bij het eerste gaatje en ga flink door tot het laatste. Leg er een stevige knoop bovenop. Het mag best strak zitten, zonder de bloedcirculatie in uw voeten te hinderen natuurlijk. Rijgt u de schoen niet stevig vast dan kan je echt niet oordelen of de schoen u wel past.

juist gerijgd

 

Denk er aan

Om een schoen te maken gebruikt de schoenmaker een kopie van de voet: de leest. De schoen is strak om de leest gemaakt. Zo strak dat het een kunst is om de leest er terug uit te krijgen. Geef dat meesterwerk de eer die het toekomt. Laat het strak om uw voet passen.

Noot: Deze blog wil niet vertellen hoe u een oxford moet dichtrijgen. Het gaat hier wel om een slechte gewoonte bij het passen van nieuwe schoenen.

Met dank aan Justin FitzPatrick van “The Shoe Snob”.

Geef een reactie